
Vastaukset Vaalikoneet
Intohimona paremmat sotepalvelut
Tammikuussa 2022 tulin valituksi aluevaltuutetuksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle (LUVN). Jo sitä ennen ja edelleen toimin alueella terveyskeskuslääkärinä 100 % työpanoksella.
Mitä olemme saaneet aluevastuustossa aikaan näiden kolmen valtuustovuoden aikana? Piti muodostaa kymmenen kunnan tilkkutäkistä yli 9000 soteammattilaisen työpaikka, yksi Suomen suurimmista ja saada se toimimaan heti ilman häiriöitä. Samalla piti suunnitella parempia palveluita alueen väestön tavoittamiseksi, sillä tiedossa oli, että kaikki tarvitsevat eivät olleet saaneet apua.
Valtakunnassa uutisoidaan, että rahat palveluihin eivät riitä. LUVNalue on pärjäämässä parhaiten koko maassa rahojen riittävyyden suhteen. Samaan aikaa alueella on voitu tehdä palveluiden parannuksia, lisätty omaa henkilökuntaa ja nopeutetttu hoitoon pääsyä. Siitä huolimatta meillä rahat riittävät. Myös sen ansiosta olemme saamassa lisärahoitusta tulevina vuosina sekä valtiolta että tutkimustarpeisiin.
Näiden kolmen vuoden aikana on rakennettu se perusta, jolle voidaan rakentaan palveluiden kehittäminen ja parantaminen. Kaikki eivät ole olleet tyytyväisiä tähän mennessä tehtyihin ratkaisuihin. Väitän myös, että tiedotusvälineet ovat korostaneet sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla palveluiden ”huononnuksia” tuomatta esiin tason parannuksia kokonaiskuvassa. Päätösten perusteena ei ole ollut säästäminen itsetarkoituksena eikä edes rahan puute. Nämä kuluneet kaksi ensimmäistä toiminnan vuotta ovat olleet ensisijaisesti palveluiden tasapuolistamista koko alueella ja myös normalisoimista kohti valtakunnan keskiarvoja. Lähtökohta on se, että LUVNin kymmenen eri kunnan alueella jokin kunta oli tarjonnut selvästi muita parempia palveluita joiltain osin lain vaatiessa, että alueen kaikkia asukkaita kohdellaan tasapuolisesti ja samoin. Siksi joidenkin kuntien ”etuja” on jouduttu leikkaamaan muiden tasolle.
Nyt olemme tilanteessa, että meillä on alueen kuntien palveluista vertailukelpoista tietoa ja myös tieto, siitä mitkä palvelut ovat kiireellisimmin kehittämisen tarpeessa. LUVN myös kunnianhimoisesti tutkii ja selvittää, miten tulevaisuudessa palvelujen laatua ja saatavuutta voidaan kehittää.
Kristillisdemokraatteina haluamme edelleen huolehtia siitä, että palveluihin pääsee myös ilman älypuhelinta tai tietokonetta. Se koskee noin 40 000 asukasta alueellamme. Kotiinvietävät palvelut eivät saa tarkoittaa vain kuvaruutua keittiön pöydällä vaan myös asukkailla pitää olla mahdollisuus saada selvitys palveluntarpeistaan kasvotusten. Niin toimiikin noin viikossa kotona tehtävä palvelutarpeen arviointi kotona, joka järjestetään soittamalla seniori-infon puhelimeen.
Mielenterveys- ja päihdepalveluihin saa soittamalla yhteyden jopa alle viikossa ja myös ilman ajanvarausta.
Terveyskeskuksen ajanvaraus takaisinsoiton kautta ei vielä toimi luotetettavasti, mutta on sitä parannetaan kaiken aikaa.
Olemme tehneet aloitteen, että todellisuudessa työkyvyttömät saavat oikeudenmukaisen arvioinnin heidän saamisekseen pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeelle pois heitä nöyryyttävästä vuosittaisesta työkyvyn arvioinnista ja taloudellisesta epävarmuudesta vaihtelevan toimeentulotuen saamisen suhteen. Samalla vapautuu vastaanottoresursseja heille, joiden terveystilanne siitä hyötyy.
Lasten ja nuorten luottamusta tulevaisuuteen pitää tukea, jotta ahdistusepidemia saadaan hallintaan. LUVNin palkkalistoilla on Suomen parhaita sen alan osaajia, joiden tietotaito pitää pystyvä hyödyntämään.
Monella mittarilla mitaten LUVN on yksi Suomen parhaita hyvinvointialueita. Olemme jo nyt tehneet erinomaista kehitystyötä ja kristillisdemokraatit haluavat olla kehittämässä aluettamme paremmaksi ja malliksi koko valtakunnan sotepalvelujen kehittämiselle.