11.2.2025 Hyvinvointialueiden jääviyssäännöt selvitettävä
Ensimmäisten hyvinvointialuevaalien ehdokkaissa oli paljon julkisen terveydenhuollon ja sosiaalitoimen työntekijöitä. He saivat myös äänestäjien luottamuksen ja tulivat valituiksi aluevaltuustoihin ja monet myös aluehallituksiin. Se oli luonnollista sillä nämä eturivissä työskentelevät tiesivät mitä hyvinvointialueiden arkinen työ on haasteineen ja kehitystarpeineen.
Vaaleja seuranneina kuukausina kohtasimme oudon näytelmän. Näitä parhaita osaajia alettiin raivata pois aluehallituksista ja puheenjohtajuuksista suurimmalla osalla sotealueita teoreettisiin jääviyssyihin vedoten. Perusteena käytettiin sitä, että he eivät voi olla päättämässä omien ja kollegoidensa työhön vaikuttaviin asioihin, jotka toimivat ikäänkuin heidän alaisinaan. Näin toimittiin myös varmuuden vuoksi, ettei päätösten laillisuutta mahdollisesti voi kyseenalaistaa myöhemmin. Heidät tuomittiin jollain tapaa ”ylipäteviksi” olit sitten vahtimestari, hoitaja tai ylilääkäri.
Henkilökohtaiset ratkaisut olivat monenlaisia. Moni pakotettiin luopumaan äänestäjien antamasta mandaatista ja hallituspaikasta. Toiset irtisanoivat itsensä lääkärin tai hoitajan työstä voidakseen jatkaa hallituksessa ja siten hyvinvointilalue menetti osaavaa henkilökuntaa. Saatoit myös sanoa itsesi irti voiden siten jatkaa hallituksessa, mutta palata hoitamaan entistä työtäsi vuokrafirman työntekijänä, joka sitten maksoi hyvinvointialueelle kolme kertaa enemmän palkkauskuluina.
Huhtikuun puolivälissä on tulossa seuraavat aluevaalit. Oikeusministeriön on pakko selkiyttää jääviyssääntöjä ennen vaalien jälkeisiä polittisia paikkaneuvotteluita. Parhaiden käytännön työn osaajien poissulkeminen päätöksenteosta tai heidän pakottamisensa irtisanoutumiseen ei voi olla järkevä tapa toimia.
Lähetetty HS, julkaisematon