20.11.2024 LU - Vastine lääkärikollegoiden huoleen
Alueen Lääkäriliiton paikallisosaston johtokunnan kollegat esittivät huolensa sote-palveluiden kehityssuunnasta tällä palstalla 6.11. Epäilemättä monella heistä on henkilökohtaisia kokemuksia käytännön ongelmista, jotka vaikeuttavat heidän jokapäiväistä työtään. Haluan kuitenkin valottaa isoa kuvaa siitä, miten palveluiden kehittäminen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella (Länsi-Uusimaa Västra Nyland LUVN) on edistynyt.
Ensin on pakko perata LUVNin suhdetta HUSiin, joka vastaan sairaankuljetuksesta ja sairaalatoiminnoista koko Uudenmaan alueella, sillä katson, että HUSin toimet ovat haitanneet myös LUVNin mainetta. LUVN on koko ajan vastustanut Raaseporin ja Lohjan sairaaloiden supistamista siinä mittakaavassa kuin miten toimia toteutetaan. Myös HUSin henkilökunnan kohtelu on alle kaiken arvostelun työnantajana. HUS on myös rikkonut omaa perussopimustaan, jossa se on velvoitettu kohtelemaan koko Uudenmaan aluetta tasapuolisesti alueelliset tarpeet huomioiden. LUVNin näkökulmia ei ole mitenkään otettu huomioon.
HUS vastannee tähän, että näin on pakko toimia, kun LUVN on vaatinut sitä pysymään sovitussa talousarviossa. Kymmenen vuoden ajan ennen hyvinvointialueuudistusta joka ainut vuosi HUS ylitti talousarvionsa ja palkkasi yhteensä 30% eli 5000 henkilövuotta lisää työntekijöitä. Kuntien oli pakko maksaa laskut jälkikäteen, jonka vuoksi terveyskeskuksiin voitiin palkata samana aikana vain muutamia tuhansia lisäkäsiä. Tulevalle vuodellekin HUS vaatii saada kolme kertaa suurempaa rahoituslisäystä, kuin millä LUVN on päättänyt pärjätä. Näin nekin asiat mitä osaamisen puolesta voitaisiin tehdä terveyskeskustasolla tehdään kalliimmalla sairaalassa.
Asiat eivät ole ole huonommin nyt hyvinvointialueen aikaan kuin ennen - päinvastoin. Siitä kertovia lukuja voi jokainen käytä katsomassa LUVN verkkosivulla kirjoittamalla hakukenttään Palvelutuotannon kuukausikatsaus. Luvut ovat keskiarvoja.
Takaisinsoitoista 82 % pystytään hoitamaan 24 tunnin sisällä.
Vaikka hallituksen päätös on, että terveyskeskuslääkärin kiireetön aika pitää saada kolmen kuukauden kuluessa, LUVNalueella sen saa keskimäärin yhdeksän vuorokauden päähän, mutta ikävä kyllä Lohjalla ja Nummelassa jono on vielä neljän viikon mittainen.
Sairaankuljetus tai paloauto on tarvittaessa paikalla seitsemän minuutin kuluttua.
Koulu- ja opiskelupsykologin tapaa 99% viikon kuluessa yhteydenotosta.
89% palveluja käyttäneistä on tyytyväisiä saamaansa palveluun.
Vuoden kuluessa hoitajien määrä on lisääntynyt 8% ja lääkärien määrä 8%. Esimerkiksi Raaseporissa oli muutama vuosi ennen hyvinvointialueuudistusta vain viisi lääkäriä oli töissä vaikka olisi tarvittu melkein kaksikymmentä.
Hallinnon työntekijöitä on voitu vähentää 2% eli 26 henkeä.
Kalliin vuokratyövoiman käyttöä on voitu vähentää 70% palkkaamalla omia vakituisia työntekijöitä.
Kalliiden vuodeosastojaksojen määrä on lisääntynyt, mutta hoitoajat lyhentyneet eli potilaat kuntoutuvat aiempaa nopeammin kotikuntoisiksi.
Monella mittarilla mitaten LUVN on saanut asioita parempaan kuntoon. Myös taloudenpidon osalta olisimme Suomen paras per asukas mitattuna ja vielä parempi, jos emme joutuisi maksamaan suurian HUSin toteuttamia rakentamiskustannuksia.
Kollegat toivat esiin epäkohtia, mutta eivät voineet esittää, miten muuten tarvittavat palvelut voitaisiin paremmin hoitaa.