21.10.2022 HUSin lisärahoitusvaatimuksille pitää näyttää punaista valoa
Länsi-Uusimaalehti uutisoi 19.10, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen lohjalaiset valtuutetut Pajuoja (vas.) ja Räsänen (sdp.) sekä Wickström (r.) Inkoosta puolueineen ovat valmiita hyväksymään HUSin iltalypsyn eikä Piirtolalla (kok.) HUSin hallintoelimissä liene mitään sitä vastaan. Muiden puolueiden kantoja ei julkaistu ja kristillisdemokraatteille ei hallitusmandaattia haluttu myöntää. Artikkelin mukaan Räsänen vähättelee, että 6.2 miljoonan ennakoimaton lisärahoitustarve ei ole iso summa hoidettavaksi vaikka hyvinvointialueen ensi vuoden budjetti on jo lähtökohtaisesti lähes 100 miljoonaa alijäämäinen - summa, joka jouduttaneen lainaamaan tulevilta vuosilta. Tämähän on aivan käsittämätöntä logiikkaa.
Aluehallituksen miehittäneiltä puolueilta näkyy unohtuneen täysin lähtökohdat, joista tuo alijäämäinen talousarvio on yksi. Toinen on se, että missään HUSin pitkän ajan aiemmin julkaistuissa tarpeisiin perustuvissa suunnitelmissa ei ole esitettynä, että Lohjan sairaalan synnytysosasto tai päivystysyksikkö olisivat tarpeettomat ja että ne voisi turhina lakkauttaa. Lopetusuhkaus julkaistiin viimetipan poliittisena heittona, jolla HUS jatkaa aiempien vuosien menestyksekkääksi todettua iltalypsytaktiikkaa. HUS ei voi mitenkään perustella sitä, etteikö ensivuoden menotaso olisi voinut olla pääpiirteissään paremmin ennakoitavissa jo aiemmin.
Kolmanneksi tämäkö on hyvinvointialueen aluehallituksen tulkinta perusterveydenhoitoon panostamisesta, joka on koko uudistuksen peruslähtökohta? Sitähän tuo kanta tarkoittaa, että taas terveyskeskuksista ja vanhustenhoidosta säästetään, että HUS saa kehittää toimintojaan ja lisätä menojaan entiseen tapaan.
On totta, että perusongelma on siinä, että Suomi investoi huomattavasti vähemmän kuin muut pohjoismaat terveydenhoitoon suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä vinouma pitäisi korjata valtion rahoituksen tasolla. Mutta on kohtuutonta, että hyvinvointialueet nöyrtyvät kun HUS ei pysy raameissaan. Toissijainen ratkaisu on, että HUS raapii puuttuvat eurot omista nurkistaan eikä lähde uhkailemaan kokonaisten välttämättömien yksiköiden lakkauttamisilla ja suunnittelemattomilla hätäjarrutuksilla. Keinovalikoimassa pitää olla myös rakennusinvestointien lykkääminen.
Neljänneksi onko tämä aluehallituspuolueiden käsitys hyvinvointialueen etujen ajamisesta?
Jos hyvinvointialueen hallitus ei kykene tämän parempaan vastarintaan se pitää vaihtaa jämäkämpiin toimijoihin.
Ari Mönttinen
Kaarina Järvenpää
yleislääketieteen erikoislääkäreitä
Kristillisdemokraattien ryhmä
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettuja
Julkaistu Länsi-Uusimaalehdessä 21.10.202