7.11.2020 Mooses, Semmelweis ja THL

Mooses, Semmelweis ja THL

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laitos, jossa työskentelee Suomen parhaat terveyden osaajat ja he tulkitsevat maan päättäjille viimeiset tieteen raportit kansalaisten terveyden  suojelemiseksi ja ylläpitämiseksi. THL on kevättalvesta 2020 alkaen  antanut yhä tarkempia ja yksityiskohtaisempia ohjeita sen suhteen, miten voimme välttää koronavirustartunnan, johon ei varsinaisesti ole luotettavaa parannuskeinoa. Monet nykyihmiset luulevat, että näinä päivinä koronaviruksen leviämisen estämiseksi annetut ohjeet perustuvat lääketieteen viimeisiin saavutuksiin. Luulo on sekä oikea että väärä. 

Torjunnan kulmakivet ovat käsien pesu ja turvallisen etäisyyden pitäminen toisiin ihmisiin, sillä tartunta vaatii tapahtuakseen jonkinlaisen lähikontaktin sairastuneeseen. Ihminen voi tartuttaa myös tautia tietämättään oireettomana. Sairastunut ihminen voidaan lisäksi määrätä karanteeniin - eristykseen muista - kunnes hän ei enää ole tartuntariski.

Tämä tieteellinen läpimurto on noin 3300 vuotta vanha ja ihme kyllä dokumentit siitä ovat säilyneet tähän päivään saakka  - vaikkakin tieto on usein välillä joutunut unohduksiin. Sellainen ihmismieli on. 

Toimintaperiaate löytyy muun muassa 3. Mooseksen kirjasta luku 15 jae 7: Jokainen, joka koskettaa sairasta, pesköön vaatteensa ja peseytyköön;..ja seuraava jae 8: Jos vuotoa sairastavan sylkeä osuu puhtaan ihmisen päälle, tämä pesköön ... ja peseytyköön...

Ohje karanteenista löytyy 3 Moos 14:9: Seitsemäntenä päivänä hänen tulee...peseytyä ja pestä vaatteensa, ja sitten hän on jälleen puhdas. Varmuuden vuoksi eristäytymisestä puhutaan 3 Moos.:4: ...pappi eristäköön sairastuneen seitsemäksi päiväksi. Karanteenista puhutaan samassa luvussa jae 46: Niin kauan kuin hän potee tautiaan...Hänen on asuttava leirin ulkopuolella. 

Vaikka Mooses olikin saanut sen ajan parhaan yliopistokoulutuksen niin hänellä ei varmaan ollut autiomaassa aikaa tieteelliselle tutkimukselle. Useimmat 3. Mooseksen kirjan luvut alkavatkin sanoin:" Herra sanoi Moosekselle".


Nämä ohjeet olivat hyvät, selvät ja toimivat, mutta ne unohtuivat ihmisiltä - jopa lääkäreiltä yli 3000 vuoden ajaksi. Karanteeri keksittiin uudelleen kun musta surma eli rutto riehui Euroopassa ja sen lähiseuduilla vuosina 1346–1353 ja surmasi 30–60 prosenttia Euroopan väestöstä eli 25–50 miljoonaa ihmistä ja saman verran Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Euroopassa vain Suomi ja Islanti säästyivät siltä epidemialta.

Vuonna 1844 Itävallassa valmistui nuori lääkäri Ignaz Semmelweis. Tuohon aikaan vain vaikeat synnytykset ja köyhät naiset hoidettiin sairaaloissa, sillä niissä synnyttäneiden naisten tavallinen kuolinsyy Euroopassa oli lapsivuodekuume, johon menehtyi jopa kolmasosa synnyttäneistä. Semmelweis ihmetteli, että miksi Wienin sairaalan sillä synnytysosastolla, jossa lääkäriopiskelijat työskentelivät äitejä menehtyi tulehdukseen kaksi kolme kertaa enemmän kuin alakerran osastolla, jota hoitivat kätilöopiskelijat. Semmelweis huomasi, että ero oli siinä, että lääkäriopiskelijat tulivat hoitamaan synnytyksiä suoraan ruumiinavauksista pesemättömin käsin kun taas sairaanhoitaopiskelijat eivät ruumiinavauksiin osallistuneet. Semmelweis määräsi lääkäriopiskelijat pesemään kätensä ennen synnytysosastolle tuloa ja ihme tapahtui: kun aiemmin joka viides äiti oli menehtynyt niin muutoksen jälkeen enää yksi viidestäkymmenestä synnyttäjästä sairastui lapsivuodekuumeeseen eikä seuraavan viiden kuukauden aikana yksikään!

Nuoret lääkäriopiskelijat kyllä ymmärsivät asian merkityksen, mutta entä Euroopan muut lääkärit? Eivät suinkaan! Esimerkiksi Semmelweisin esimies piti käsien pesu humpuukina ja Semmelweis sai potkut työpaikastaan. Vasta kun hän seitsemän vuotta myöhemmin 1855 muutti Unkariin ja ryhtyi työskentelemään professorina hän sai havainnoilleen laajempaa julkisuutta ja lääkärit kaikkialla alkoivat ymmärtää käsienpesun merkityksen ja muuttivat toimintatapojaan eivätkä enää vaarantaneet itse hoidossaan olleita potilaita tartuttamalla tauteja. Vasta myöhemmin ymmärrettiin, että kysymys on bakteerien ja virusten leviämisestä kosketuksen kautta. 


Kummallista kyllä, mutta tieteessä niin tavallista, että tänä päivänä THL ja vastaavat laitokset saavat kiitosta viisaista "uusista" toimintaohjeista, joita noudattamalla koronaepidemiaa saadaan rajattua ja ihmishenkiä pelastettua kunnes väestö saadaan suojattua rokottamalla. Harva muistaa Ignaz Semmelweisia ja vielä harvempi Raamatun ikivanhoja alkuperäisiä ohjeita. Ja jos Raamatun antamia ruokavalio-ohjeita olisi noudatettu niin meillä ei olisi koko koronaongelmaa! (3 Moos.11).

Edellinen
Edellinen

12.2.2021 Laadukas opetus lisää todennäköisyyttä päästä maaliin

Seuraava
Seuraava

12.4.2019 Hgin Uutiset: Miksiköhän takseihin ei luoteta