8.11.2022 Kristillisdemokraattien kommentit Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen budjettiehdotukseen 2023
Muutosesitys numero 1
Pitkäaikaisen tehostetun palveluasumisen odotusaika myönteisen päätöksen jälkeen, nykyisin alueen kunnissa 34-96 pv, lain sallima maksisi 90 pv jota esitetään alueen tavoitteeksi.
KD: Tavoitteeksi tulee kaikille vuosille asettaa 40 pv, johon jo jotkut alueen kunnista pystyvät.
Perustelu: Tutkimusten mukaan iäkkään asiakkaan elinkaaressa eniten yksilöön liittyviä kustannuksia aiheutuu odotusajasta todetun palvelutarpeen jälkeen ennen palveluasuntoon sijoittumista. Tämä johtuu useista päivystyskäynneistä sairaankuljetuksineen, päivystyksellisistä lyhytnäköisistä kohtaamista ja vuodeosastohoidoista, jotka kokonaisuutena heikentävät potilaan toimintakykyä verrattuna kuntoutusta sisältävään palveluasumiseen. Kyseiseen jaksoon sisältyy tarpeettomien kustannusten lisäksi paljon inhimillistä tarpeetonta kärsimystä ja altistumista infektioille ja kaatumistapaturmille. Tämä koskee erityisesti muistisairaita potilaita.
Muutosesitys numero 2
Pöydällä on ehdotus, että hyvinvointialue kattaa HUSin esittämän budjetinylityksen noin 6 milj. € vaikka oma budjetti on 64 milj € alijäämäinen
KD:Mahdolliset HUS-yhtymän budjetin alijäämän uhatessa ylitykset tulee kattaa sisäisesti HUS-yhtymälle myönnetystä määrärahasta palvelutuotantoa supistamalla tai rationalisoimalla. HUS-yhtymä ei viime kädessä päätä alueen palvelurakenteesta vaan sen tekee aluevastuustot.
Perustelut: Jos HUS-yhtymä tekee alijäämää niin ei voida hyväksyä periaatetta, että se katetaan hyvinvointialueiden muusta rahoituksesta, koska se johtaisi toistuvasti tilanteisiin, jotka uhkaavat hyvinvointialueiden talouden tasapainoa ja pitkäjänteistä talouden suunnittelua. HUS-yhtymän tulee ryhtyä toimiin, joilla sovittujen palvelulinjojen mukaisesti HUSissa hoidetaan vain erikoissairaanhoitoa vaativat ja siitä hyötyvät potilaat. Tämän tulee kattaa myös yksityisvastaanottoilta ja työterveydestä tulevat lähetteet, jotka tulee palauttaa, mikäli potilaan hoito ei vaadi erikoissairaanhoidon tasoisia selvityksiä.
Muutosesitys numero 3
Kirjaus: Ulkomaista rekrytointia tulee tehostaa yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa.
KD: Kohta Työvoiman saatavuutta…edistämällä kansainvälistä rekrytointia…Voisi siirtää listalla selvästi tärkeysjärjestyksessä alemmaksi ja lisätä tämän tilalle uuden kohdan esim.: Hv-alue selvittää kattavasti viimeisen kahden vuoden ajalta alueen kunnissa työskennelleiden sote-alan työntekijöiden irtisanoutumisen syitä ja tiedustelee millä edellytyksellä he voisivat palata hyvinvointialueen työntekijöiksi.
Perustelut: Toivotamme työhön tervetulleeksi jokaisen myös ulkomailta muuttavan työntekijän edellyttäen, että hänellä on EU-tasoinen ammattikoulutus työtehtäviin ja riittävän hyvä suomen ja/tai ruotsin kielen taito, joka on kriittinen asia sote-työssä. Suomessa on paljon suomalaisen korkealaatuisen sote-alan koulutuksen saanutta ja hyvän kielitaidon omaavaa työvoimaa, joka on siirtynyt muihin tehtäviin. Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa jättää käyttämättä kyseistä valmista ammattiosaamispääomaa ja menettää sitä osin hukkainvestointina. Toisaalta näemme sen moraalisesti hyvin kyseenalaisena, että houkuttelemme työvoimaa maista, joiden koulutustaso on huomattavasti matalampi kuin Suomessa ja näin aiheutamme kehittyviin maihin aivovuotoa. Myös kansainvälisen rekrytoinnin potentiaalikin on aivan marginaalinen Suomessa jo olevaan reserviin verrattuna.
Muutosesitys numero 4
Liittyy esitykseen LU hyvinvointialueen sote-asiakasmaksuista.
KD ryhmä esittää, että sote-asiakasmaksut harmonisoidaan Espoon tasolle, mikä tarkoittaa maksutason alenemista.
Perustelu: Koska vuosina 2022-23 inflaatio on poikkeuksellisen korkea vaikuttaen edelleen poikkeuksellisesti nostaen voimakkaasti välttämättömiä elinkustannuksia (mm. sähkö, polttoaineet, ruoka) on kohtuutonta hyvinvointialueen asukkaita kohtaan, että samalla nostetaan myös peruspalveluiden asiakasmaksuja. Korotukset koskisivat erityisesti väestöryhmiä, jotka ovat sosiaalista tuista riippuvaisia selvitäkseen arjestaan ja tiedämme, että niidenkään taso ei nouse nykyinflaatiota vastaavasti.
Toinen perustelu: hyvinvointialueuudistuksen väestölle julkituotu tavoite oli saada paremmat palvelut edullisemmin. Tämän hetken visio on, että ainakaan lähitulevaisuudessa ei voida tällä hyvinvointialueella taata ainakaan palveluiden paranemista vaan päinvastoin on näköpiirissä uhkakuvia toiminnallisuuden ja palveluiden riittävyyden suhteen. Näin ollen olisi väestöön päin hyvin ristiriitaista julkikuvan kannalta, jos palvelut jatkuvat epätasalaatuisia ja epätyydyttävinä ja samalla asiakasmaksut kallistuisivat.
Muutosesitys numero 5
Omaishoidon tuen harmonisointi ja korvaustaso
KD: Pohjaesityksestä poiketen Kristillisdemokraattinen ryhmä esittää, että alueen kotihoidon tuen korvaukset harmonisoidaan Espoon ja Kauniaisen tasoa vastaavaksi. Tämä lisäisi alueella kotihoidon tuen aiheuttamia välittömiä kustannuksia, mutta tuottaisi toisaalta yhteiskunnalle suuria säästöjä jos vaihtoehtona on hoidettavan siirtyminen tuettuun palveluasumiseen.
Perustelut: 1. Omaishoidon korvauksen taso kertoo tämän toimintamallin yhteiskunnallisesta arvostuksesta. Mikäli päätämme lähteä laskemaan osassa kuntia korvausten tasoa niin annamme hyvin negatiivisen signaalin väestölle toimintamuodosta, joka on mitä kustannustehokkain ja pääsääntöisesti myös inhimillisesti laadukkain (silloin kun muut tukipalvelut on tarkoituksenmukaisesti käytettävissä). 2. Omaishoitoon liittyvä kaunis ajatus olisi, että hoitomuoto olisi myös taloudellisessa mielessä todellinen vaihtoehto omaiselle, joka haluaa jäädä pois työelämästä läheistään hoitamaan ja luopuu palkkatulosta ja työsuhteen tuomasta taloudellisesta turvasta. Vaikka korvaussummat nousisivat mainitulle tasolle, ollaan vielä kaukana kohtuulliseen toimeentuloon riittävästä tasosta.