11.1.2024 LU - Enää ei haise

Toimittaja Jauhiainen toivoi pääsevänsä viimeiselle matkalleen dieselillä (LU 2.1).

Minulla oli samanlainen suunnitelma kuin Jauhiaisella: niin pitkälle mennään dieselillä kuin pääsee. Suunnitelmissa oli ajaa vielä toinen 200 000 kilometriä mittariin, kun reilu vuosi sitten menetin luottamukseni menopeliini.

Siirryin suunnitelmaan B: mahdollisimman pian alle halvin mahdollinen uusi täyssähköauto, jolla pääsee Helsinkiin ja takaisin ilman latausta. Myönnän, että minulla ei ollut tuolloin hajuakaan sähköautoilusta. Nyt on takana reilu 30 000 kilometriä ja sähköllä onnistuu 95% kaikista ajoista.

Kahden kuskin taloudessa tarvitsemme myös toisen auton. Se on halpa bensapeli ja sillä lähdetään liikkeelle silloin kun edessä on  pitkä reissu, tavaraa on enemmän tai sähköauton akku on juuri sillä hetkellä tyhjä. Mainittakoon myös, että taloyhtiöön järjestyi samaan aikaan sähköauton latausmahdollisuus.

Miksi sitten sähköautoilu on niin kivaa? Ensinnäkin se on niin hiljaista ja äänetöntä kyytiä.

Toiseksi sähköauto on aina automaattivaihteinen automaattisesti. Se on vaivatonta erityisesti kaupungissa. Eikä sillä jää jalkoihin, sillä tehoja löytyy ihan tarpeeksi.

Kolmanneksi vaikka lataamisessa on omat niksinsä opeteltavana ei enää tarvi seurailla menoveden hintoja matkan varrella eikä miettiä, että olikos tänään se tiistai kun on halvinta mennä tankkaamaan. 

Neljänneksi onhan se ajelu halpaa. Vielä kun öisin latailee ilmaista pörssisähköä niin senkun rallattelee menemään. 

Viidenneksi onhan se kiva tietää, että ilmasto tykkää enkä sotke lisää. Tämän sanon väheksymättä ollenkaan uusien autojen valmistamiseen liittyviä päästöjä. 

Kuudenneksi enää ei pakokaasut haise. Yäk oikein huomaa mitä katkua muut autot ilmaan tuottavat. 

Tähän liittyy seitsemäs seikka. Auto ei haise eikä pilaa ilmaa vaikka pidän parkissa lämmitystä tai ilmastointia päällä. Toisaalta ymmärrän tarpeen, mutta on järkkyä kuin ihmiset pitävät jopa puoli tuntia autoa tyhjäkäynnillä ilmastoinnin vuoksi.

Itse asiassa tyhjäkäynnistä on omat sääntönsä, joka monelta on unohtunut: 

Moottoria saa pitää joutokäynnissä enintään kaksi minuuttia ennen ajoon lähtemistä. Kylmillä säillä sallitaan pidempi joutokäynti: moottoria saa käyttää enintään neljä minuuttia ennen ajoa -15 °C lämpötilassa tai sitä kovemmilla pakkasilla. Turhan joutokäynnin valvontaa tekevät poliisi ja pysäköinninvalvojat.  (Valtioneuvoston asetus 1266/2002 1§ ja tieliikennelaki 729/2018 55§). 

Julkaistu Länsi-Uusimaa 11.1.2024

Edellinen
Edellinen

20.1.2024 HS - Apteekissakaan hyvää ei saa halvalla

Seuraava
Seuraava

29.12.2023 LU - Mikä ja kuka maksaa hyvinvointialueella?