11.6.2024 - Hyvinvointialueen palveluverkko ja vastaanottoaikojen riittävyys
KD ryhmäpuheenvuoro 11.6.2024
Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä muodostuu kahdesta pitkä linjan terveyskeskuslääkäristä ja tervehdimme ilolla palveluverkosta saatua neuvottelutulosta. Olimme lähtökohtaisesti varsin tyytyväisiä myös hyvinvointijohtajan tekemään pohjaesitykseen, jonka lähtökohtana oli kattava paikallinen palveluverkko ja lähipalvelujen priorisointi. Hyvinvointilalueen ensisijainen tarkoitus on kuitenkin tuottaa laadukkaita palveluita kustannustehokkaasti ja mielestämme jatkoneuvottelut veivät lopputulosta siihen suuntaan.
Haluamme tuoda esiin sitä, että suunnitelman mukaan on tarkoitus kehittää huomattavasti potilaan ja asiakkaan luo tuotavia palveluita ja uskomme sen toteutuessaan lisäävät väestön luottamusta järjestelmää kohtaan.
Terveyspalveluita toimistoajan ulkopuolella kaikkina viikonpäivinä lisätään laajasti ja määrätietoisesti. Väestö varmaan pitää sitä tervetulleena, mutta ammatillisesta näkökulmasta sen hyötyjä tulee arvioida kriittisesti. Siihen palaan tuonnempana.
Perhekeskusten perustaminen on ammatillisen osaamisen näkökulmasta tervetullutta, mutta toisaalta on tärkeää seurata sen vaikutusta palveluiden käyttöasteeseen ja saavutettavuuteen.
Hoidon laadun näkökulmasta lyhytaikaisen osastotoiminnan keskittäminen tulevaisuudessa sairaaloiden yhteyteen on ehdottomasti perusteltua ja parantaa hoidon laatua ja sen mukana toivottavasti myös tuloksellisuutta lyhentäen hoitoaikoja.
Vaikka kehitämme digitaalisia yhteydensaamisvälineitä tulee jatkossakin olla mahdollista päästä palveluihin tavallisella puhelimella ja tulemalla paikan päälle, mikäli se on asiakkaan toimintarajoitteet huomioiden paras tapa.
Ryhmämme on pyrkinyt välttämään kannanottoja operatiiviseen toimintaan ja pysymään strategisella tasolla, mutta käytännön terveyskeskustyötä tekevänä tässä yhteydessä on muutamia seikkoja pakko tuoda esiin. Hyväkään palveluverkko ei auta meitä hyviin tuloksiin pääsemisessä, jos teemme operatiivisessa toiminnassa ratkaisuja, jotka - vaikkakin palvelustrategian mukaisina - ovat kokonaisuuden kannalta osaoptimointia. Meidän tulee ymmärtää se, että suunniteltu perusvastaanottotoiminta ennen ongelmien kriisiytymistä on sitä parhaiten terveyshyötyä tuottavaa ja vaikka kokemukseni on terveyskeskusvastaanotosta, uskon sen pätevän kaikessa muussakin palvelutuotannossamme. Vain lasten ja nuorten kohtaamisessa välittömällä kontaktin saamisella on etunsa.
Sen sijaan päivystysvastaanoton terveyshyöty aikuisilla on hyvin kyseenalainen kansanterveyden kannalta suhteessa kustannuksiin vaikkakin joillekin yksilöille se voi olla merkityksellistä. Kiistatta sitä pitää jossain määrin olla tarjolla.
Valtuutetut ja myös väestö on ollut huolissaan niin sanotun takaisinsoittojärjestelmän toimivuudesta. Se liittyy olennaisesti hoidon tarpeen arviointiin ja asioiden tärkeysjärjestykseen laittamiseen, mutta on pohjimmiltaan jonojen järjestelyä eikä tuota näin ollen juurikaan terveyshyötyä. Kiistatta järjestelmän toimivuus lisää väestön luottamusta palveluiden toimivuuteen, jolla on oma arvonsa.
Nyt olemme organisaantiona lisäämässä päivystystarjontaa merkittävästi ja ryhmänä ymmärrämme sen tavoitteet. Olemme myös resurssoimassa maksimaalisesti takaisinsoittoon. Tuon kuitenkin nämä muutamina esimerkkeinä osaoptimoinnista, sillä näillä valinnoilla otamme resurssia perusvastaanottotyöstä ja kun siellä resurssit vähenevät myös hoidon tarpeen arviointi vaikeutuu ja ongelmat ehtivät kriisiytyä vastaanottoaikojen puutteessa jolloin kuluu taas enemmän aikaa per kontakti.
Mielestämme hyvinvointialueen tulee tarkoin seurata mikä on perusvastaanottoaikojen suhde henkilöstön kokonaisresurssiin ja jollain tavoin huolehtia tai kiintiöidä se tietylle tavoitetasolle ja siten pitää fokus tietoisesti päätavoitteissa eli parhaassa terveyshyödyssä ja pitkän ajan kustannus/hyötysuhteessa.
Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä tukee palveluverkkoneuvottelujen yhteenvetopöytäkirjan hyväksymistä.
Kiitos