15.9.2024 LU - Paraneeko Sote vai ei?

HUSin päätös Lohjan synnytysten lopettamisesta jopa etuajassa on röyhkeää virkamiesvallan käyttöä. Itse asiasta minulla ei ole juuri lisättävää siihen millä perustelin päätöksen kelvottomuutta jo kaksi vuotta sitten. HUS on kehittänyt toimintojaan ja lisännyt synnytyskapasiteettia muualla. Kuitenkin odotetusti ensimmäiset matkasynnytykset on jo nähty. Tiedetään, että tämä on tietoista riskinottoa vauvojen kustannuksella. 

Tutkimuksista tiedetään, että mitä enemmän mitä tahansa huolia raskaana olevalla on se lisää ongelmien esiintymistä synnytyksissä. Lähisairaalan lopettaminen on yksi lisähuoli. Keisarinleikkausten tarve on synnytysyksiköiden laadun mittari. Lohjalla ja Pohjois-Pohjanmaan lakkautetussa yksikössä Oulaskankaalla ne ovat olleet maan pienimmät. Kun viimemainittu lakkautettiin saman alueen äideille on jouduttu useammin tekemään keisarinleikkauksia Oulussa turvallisen synnytyksen varmistamiseksi.

Tässäkin asiassa pitäisi pystyä katsomaan eteenpäin. Ainoa tapa lisätä alueen itsemääräämisoikeutta sairaalojen toiminnan suhteen olisi ottaa vastuu Jorvin ja Lohjan sairaaloista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle ja rikkoa kohtalaisen hyvin - vaikkakin kalliisti - toimiva HUSin kokonaisuus. Epäilen löytyisikö Espoon tai Kirkkonummen  suunnalta rohkeutta tähän. Silloin kiinteistä kustannuksista kaatuisi aiempaa isompi vastuu Helsingille ja he varmasti vastustaisivat ehdotusta  jyrkästi.

Mutta lohjalaisten päättäjien pitää katsoa myös peiliin: Silloin kun HUS olisi halunnut laajentaa Lohjan sairaalaa ja sinne olisi tullut myös terveyskeskuksen tiloja niin Lohja vastusti suunnitelmaa. Ilman sitä meillä olisi tänä päivänä isompi ja vahvempi sairaala pitämässä puoliaan. 

Sitten kommentti kansalaisten menetettyyn uskoon sote-palveluihin. Uskon edelleen, että suurelta osalta palveluihin päässeet ovat niihin tyytyväisiä, mutta hyvin suuri epäluottamusta aiheuttava kokemus on palveluihin pääsemisen vaikeus. Mutta siitä on jo nyt todisteita, että vastaanotolle pääsy on nopeampaa kuin ennen sote-uudistusta. Tulevana talvena ja ensi vuonna se on edelleen yksi tärkeimpiä kehityskohteita ja ongelman ratkaisemiseksi tehdään hartiavoimin ja onnistuneesti töitä. 

Mutta huonosta maineesta on tiedotusvälineillä suuri vastuu. Ne ovat isosti levittäneet ja käyttäneet Soten kriisi -otsikoita vaikka toimintojen laatu ja saatavuus eivät ole kriisiytyneet vaan ongelmat ovat ensisijaisesti rahoituksen puolella. Se on johtanut myös siihen, että opiskelijat harvemmin valitsevat tätä palkitsevaa työtä ammatikseen ja se on tietenkin vaikeuttanut sijaisten saamista ja jopa lisännyt alanvaihtoa. Sama vääristynyt painopiste on havaittu iltapäivälehtien Venäjäuutisoinnissa: Putin on ollut vuoden aikana 270 kertaa Iltalehden lööpissä tai etusivulla ja näin on lietsottu Venäjän pelkoa myös aiheettomasti. Mielestäni vastuutonta monella tapaa. 

Niin HUSin kuin median pitäisi tiedostaa vastuunsa tulevaisuudenuskoa lisäävänä eikä rapauttavana toimijana.

Edellinen
Edellinen

10.11.2024 LU - Pimeitä tyyppejä

Seuraava
Seuraava

12.9.2024 SLL - poliittiset prosessit pitkiä