23.1.2024 LU - Hyvinvointialueiden hallinnosta ja muustakin

Harri Lahtinen jatkaa mielipiteiden luettelemista, mutta perusteluita hän ei esitä eikä tee yhtään konkreettista ehdotusta paremmasta toimintamallista. Kommentissa  19.1. tekstariini on myös paljon paikkaansapitämättömyyksiä.

Jokainen vapaaehtoistyöhön myönnetty euro ei ole järkevää eikä kannattavaa. Nyt tuen  myöntämisperusteena on, että järjestöt pystynyt dokumentoimaan hyödyllisyytensä ja tuloksellisuutensa. Sitä vaaditaan kaikilta tuen saajilta jatkossa ja se on reilu sääntö kaikille. Toimintoja pitää pystyä vertaamaan keskenään ja tuloksia mittaamaan. Lahtinen ei ole lukenut kaikkia hv-alueuutisia. Länsi-Uudellamaalla hallinnossa toteutetaan 2-4 viikon lomautuksia ja 18 henkilöä irtisanotaan. 

Suomessa käytetään rahaa 24 miljardia euroa hyvinvointialueiden rahoitukseen. Se on niin paljon, että päätösvaltaa ei ole annettu virkamiehille vaan ylin valta on kansan valitsemilla aluevaltuutetuilla. Sitä kutsutaan demokratiaksi. Summa on niin suuri, että valtaan ei ole haluttu vain talkoolaisia vaan mahdollisimman hyvin kokonaiskuvaa ymmärtäviä osaajia, joiden paneutuminen asiakokonaisuuksiin iltaisin ja öisin ja muuna vapaa-aikana on päätetty korvata. Siitä korvauksesta 30-50 % palautuu veroina yhteiskunnalle ja eläkettä kokouspalkkiot eivät nosta. 

Myöskään hyvinvointialuiden virkajohtoon ei ole haluttu kakkosketjua vaan parhaat osaajat. Se tarkoittaa, että osaajista joudutaan kilpailemaan myös palkalla. Sitä sanotaan kapitalismiksi. 

Suomessa terveydenhuollon rahoituksesta päättää hallitus, mutta toteutuksesta vastaavat hyvinvointialueet. Valtiontalous ei toimi niin, että jokin osa-alue olisi tärkein ja ensisijainen vaan kaikista tärkeistä asioista pitää huolehtia järkevässä suhteessa. Kansan valitsemat poliitikot päättävät painotuksista. 

Kristillisdemokraattien lihakset eivät vielä riitä hallitusohjelman kaikkia painotuksia määräämään ja voin myöntää, että joissain hallitusohjelman linjanvedoissa on täytynyt hampaita kiristellä. Se on kuitenkin hallitussovun hinta ja jokaisen tulee tajuta se, että hallituksesta tätä maata johdetaan ja se enemmistö on kansan enemmistön valitsema.

Avutonta on se, jos ei näe tulevaisuuden muutostarpeita eikä osaa tai uskalla niihin reagoida ajoissa. 

Julkaistu Länsi-Uusimaa 23.1.2024

Edellinen
Edellinen

27.1.2024 LU - Lisäsyömävelka ei ole ratkaisu

Seuraava
Seuraava

20.1.2024 HS - Apteekissakaan hyvää ei saa halvalla