27.1.2024 LU - Lisäsyömävelka ei ole ratkaisu
Kerrataanpa näitä perusasioita. Suomessa on siis neljän vuoden välein eduskuntavaalit, jolloin kansalta kysytään, keille he antavat toimivallan edustajinaan hoitaa valtakunnan asioita ja käyttää verovaroja. Sen porukan enemmistö muodostaa hallituksen, joka neuvottelee kompromissisuunnitelman asioiden hoitamiseksi ja sitä kutsutaan hallitusohjelmaksi. Näin virkamiehet eivät voi keskenään huseerata esimerkiksi rahojen käytöstä. Ei tarvi katsoa kauas itään kun löytyy maa, jossa ei kansalta paljon kysytä vaan rahat jaetaan mulle ja kavereille ja sitä suurin osa suomalaisista ei halua. Ilman sovittua ohjelmaa meilläkin menisi nelivuotiseksi riitelyksi.
Tällä sivulla esitettiin, että ratkaistaan ongelmat ottamalla lisää velkaa. Sitä nykyinen hallitus ja äänestäjien enemmistö ei halua enempää kuin on pakko. Viimeksi kirjoitin, että sotepe-menoihin on varattu tälle vuodelle 24 miljardia. 1 miljardi on 1000 miljoonaa eli 1 000 000 000 euroa. Jos mitään ei muuteta niin sote-menoihin vuonna 2031 tarvitaan 32 miljardia eli kolmanneksen enemmän kuin nyt. Hallitusohjelman tavoite on että menot saataisiin rajattua tasolle 29 mrd. Lisäksi kuluu eläkkeisiin, tukiin ja sosiaalietuihin 16 mrd vuodessa nykyisin.
Nykyinen hallitus sopi ensi töikseen, että perutaan edellisen hallituksen uusia lakeja, jotka olisivat lisänneet tämän kuun alusta sote-kuluja 1- 1,5 mrd vuodessa. Jo viime vuonna Suomi maksoi pelkkiä lainan korkoja 4 mrd.
Olen ollut kahtena edellisenä päivänä lääkärien koulutuspäivillä kuuntelemassa valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja oikeusministeriön virkailijoiden luentoja siitä, mikä on kulujen saamiseksi hallintaan mahdollista, välttämätöntä ja lakien mukaista. Nykyinen hallitus ja hyvinvointialueet ovat oikealla tiellä pyrkien löytämään tehokkaimmat keinot palveluiden järjestämiseksi. Etsitään hyödyttömät ja jopa haitalliset tai vanhanaikaiset menettelytavat ja ne karsitaan pois. Otetaan tutkimusta hyödyntäen selvää keinoista, joilla kansalaisia voitaisiin palvella paremmin. Täällä voimme olla myös tyytyväisiä siihen, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue näyttää jo nyt olevan valtakunnan parhaiten hoidettujen hyvinvointialueiden joukossa vaikka varsinaiset tulokset ovat vasta edessä päin.
Siis toistan:äänestäjien enemmistö ei halua lisätä velkaa lastenlapsiemme niskaan ja sitä toivetta nykyhallituksen täytyy kuulla. Eri mieltä saa toki olla, mutta katsotaan sitten, mikä on kansan tuomio seuraavissa vaaleissa. Mutta jos on mielipiteitä niin tervetuloa mukaan politiikkaan istumaan iltoja kokouksissa ja kantamaan vastuuta päätöksistä. Mutta pysytään perusteluissa tosiasioissa ja eiköhän tämä riitä tästä aiheesta tältä erää.
Julkaistu Länsi-Uusimaa 27.1.2024