30.5.2022 Kannabis puhuttaa

Vihreiden puoluekokouksen enemmistö oli viikko sitten edelleen kannabiksen käytön laillistamisen kannalla ja se on aktivoinut keskustelua aiheesta. Lääkärilehti Duodecim (20.5.) tuo esiin aiheesta tutkimustuloksia, joiden mukaan päätös ei ole viisas. 

Siellä missä käyttö on laillistettu sen käyttömäärät ovat lisääntyneet, erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla 40%. Uusseelantilaisessa tutkimuksessa todettiin pitkäaikaisen käytön heikentävän älykkyysosamäärää keski-iässä. Ero oli selvä myös verrattaessa tupakoiviin tai pitkäaikaisesti alkoholia käyttäneisiin. Samoin oli havaittavissa oppimiskyvyn heikentymistä, toiminnanohjauksen hidastumista, tarkkaavaisuusongelmia ja muistivaikeuksien kehittymistä. Hippokampusaivoalueen todettiin pienentyneen ja samankaltaisia aivomuutoksia on havaittavissa Alzheimerin taudissa. 

Ajosimulaattoritestissä suoriutuminen  oli selvästi heikentynyt 3,5 tuntia polttamisen jälkeen ja huolestuttavaa oli, että yli puolet arvioi jo 1,5 tuntia polttamisesta kykenevänsä ajamaan ihan normaalisti, vaikka kokivat, että heti polttamisen jälkeen ajokyky oli heikentynyt.

Kun Kanadassa 2018 kannabiksen käyttö laillistettiin, liikenneonnettomuuksissa vammautuneiden käyttäjien lukumäärä kaksinkertaistui ja todettiin, että heidän kannabiksen (THC) veripitoisuutensa olivat neljä kertaa korkeammat kuin aiemmin. Kannabiskuskien määrä liikenteessä myös lisääntyi, erityisesti yli 50 vuotiaiden miesten ikärryhmässä. 

Kannabis ei ole mikään karkki ja  pyrkimys sen käytön lisäämiseen perustuu puhtaasti siitä riippuvaisten yksilöiden riistoon. Suomalainen yhteiskunta ei tarvitse kannabiksen laillistamisen tuomaa lisätaakkaa sosiaali- ja terveydenhuollolle.

Julkaistu Länsi-Uusimaa 30.5.2022

Edellinen
Edellinen

8.6.2022 Kuinka kauan jaksamme tehdä ohjelmapäivityksiä?

Seuraava
Seuraava

8.3.2022 Pitääkö olla huolissaan?