5.9.2022 Alkohol som hälsabörda i Västra Nyland
Alkohol är märkvärdigaste rusmedel och hälsabörda
Länsi-Uusimaa tidningen publicerade en nyhet om alkoholkonsumption på området den 11.8. Två ämnen häpnade mig speciellt i artikeln: det var hur mycket alkohol man dricker sammanlagt och varför också de underåriga till och med 15 år gamla räknas med, fast de inte borde ha någon tillgänglighet till alkohol.
I artikeln berättades det hur mycket som 100 procentig alkohol säljer man i vissa kommuner. När man tillsätter det tio procent som man vet att inte syns i den officiella utförsäljning och utspäder allt till fyra procentig som mellanöl blir resultat som sådan: I Lojo varje dag säljs 6,5 deciliter (två små burkar) till varenda en invånare, i Högfors 8,5, Hangö 9,6, Vichtis 7 och Sjundeå 2,5. Det förefaller ganska mycket per dag för den var femte som inte dricker något als. Siffrorna är betydligt högre en på Nyland eller i hela landet som genomsnitt utom i Sjundeå. Borde vi alltså tycka synd om sjundeåbor som inte har Alko i kommunen? Hur mycket Sjundeå förlorar som affärsomsättning när invånarna reser utom byn för att köpa sprit skulle någon säga.
Men jag vill dra som jämförelse sjukfrekvenser i motsvarande kommuner. De allra sjukaste bor i Hangö och Högfors (mycket högre siffror än in landet som genomsnitt) och sedan följer Lojo och Vichtis och som allra lägst i Sjundeå. Alkoholförbruk förklarar väl inte allt men vad intressant hur det går i samma linje med sjukfrekvenser. Och man får nu gratulera de sjundeåbor som har sparat pengar både i ölbutik som i vårdkonstnader och apotek.
Varför till och med de 15-årigas alkoholförbrukning läggs till statistikerna fast de borde inte ha nånting att göra med ämnet? Hälften av de unga har inte smakat alkohol als, men 15 procent brukar dricka alkohol varje månad i detta ålder och hälften av dem är berusade i två månaders mellanrum. Det borde inte vara så därför att alkohol är mycket giftigare för de unga. Det är också bevisat att om en sextonårig börjar bruka alkohol blir han eller hon en missbrukare i senare livet med mycket större sannolikhet jämfört de andra som inte smakar alkohol innan de är myndiga.
Inte någon ung börjat dricka alkohol därför att det smakar gott - kanske mild sider är ett undantag. Orsaken är nästan alltid det sociala påtrycker alltså kompisarna som bjuder. Ansvaret kan inte lägga till de myndigheterna eller dem som sitter vid kassan i butiken. Det är endast hemma var den unga kan växa till att respektera det lagstiftning som finns att skydda deras liv och framtid.
Ari Mönttinen
Specialläkare i allmänmedicin, Lojo
Skickat till Västra Nyland tidningen, icke-publiserad