8.3.2024 LU - Terveydenhoitojärjestelmässä tapahtuu
Terveydenhoitoon liittyen tulee uutisia liukuhihnalta eikä kirjoitusaiheista ole pulaa - ei varsinkaan Länsi-Uudellamaalla.
Vaikka sairaalajärjestelmä tarvitsee muutosta Lohjan sairaalan synnytysten lopettaminen tai edes tauottaminen ei ole realistinen eikä järkevä toimi. Tässä kysymys ei ole omasta nurkkapatrioottisuudesta vaan sanon saman minkä jo syksyllä 2022: Lohjan synnyttäjät eivät mahdu alueen muihin sairaaloihin. Se mitä teoreettisesti Lohjan sairaalan henkilökunnasta kesäaikaan on siirrettävissä omien lomien vuoksi muihin sairaaloihin paikkaa niissä lähinnä kesälomalaisia eikä tuo lisäresurssia uusia synnyttäjiä varten käyttöön. Eniten pelottaa ajatus, että ollaan ottamassa lisää työhön jäävien hoitajien selkänahasta ja siten lisätään alalta pakoa.
Anestesialääkäripula on todellinen ja se on ollut tiedossa jo kymmenen vuoden ajan ilman että siihen olisi reagoitu erikoislääkärien koulutukseen resursoimalla. Suurten ikäluokkien mukana eläköityy myös paljon erikoislääkäreitä. Synnytyksia hoitamaan kykenevän anestesialääkärin kouluttaminen kestää kahdeksan vuotta, joten mitään nopeita ratkaisuja ongelmaan ei ole näköpiirissä. Yhä harvempi lääkäri myös haluaa päivystää ymmärrettävistä syistä ja se vaikeuttaa ongelmaa.
Olemme saaneet lukea, että Raaseporin sairaalan päivystyksessä käy yöaikaan alle kaksi (1,9!) henkeä ja kello 20 ja aamu 8 välillä noin kuusi henkeä. Ei millään voida perustella sellaisen toiminnan taloudellista järkevyyttä. Pitää ymmärtää, että ei sairaala eikä illat ja yöt tyhjänä oleva terveysasema pelasta ihmishenkiä vaan hyvin koulutettu sairaankuljetus. Näistä yökävijöistä tosisairaat mahtuvat kyllä Jorvin ja Lohjan päivystyksiin.
Monet ruotsinkielisistä palveluista huolissaan olevat luottamushenkilöt puhuvat Raaseporin sairaalan päivystystoiminnan säilyttämisen puolesta. Mielestäni se on peruutuspeiliin katsomista. Kaikkien pitäisi katsoa nyt tulevaisuuteen ja ymmärtää, että parhaiten ruotsinkieliset palvelut taattaisiin Länsi-Uudellamaalla kun kaikki Raaseporin sairaalasta reilun puolen tunnin matkan päässä olevat terveydenhuoltopalvelut keskitettäisiin Raaseporiin sairaaalaan, jossa olisi iltapäivystys kello 18 tai 20 saakkaa. Siten luotaisiin vahva ruotsinkielisten palveluiden yksikkö, jolla olisi tulevaisuutta. Kun kerran tai pari yhdessä tai kahdessa vuodessa käy lääkärissä niin ei ole kohtuuton vaatimus istua autossa 20 minuuttia nykyistä pidempään. Hammaslääkärissä käydään vielä harvemmin. Neuvolavastaanotto tai laboratorionäytteiden otto taas on helppo ja halpa järjestää pienemmissä taajamissa, koska niissä ei tarvita kalliita laitteita. Vuodeosastoja varten Raaseporissa on jo valmiit tilat ja tulee huomata, että hyvinvointialue jo tänä vuonna pyrkii lisäämään sairaalahoitoa potilaan kotiin.
Joka tapauksessa terveydenhoitojärjestelmien rakenteen ja myös toimipisteiden muutos on monella tapaa välttämättömyys vaikkakin jo pahasti myöhässä. Se tulee tehdä kuitenkin harkiten ja tulevaisuuden tarpeet huomioiden.
Julkaistu Länsi-Uusimaa 8.3.2024