13.3.2024 Det händer inom hälsovården

Varje dag och på löpande band får vi höra nyheter som gäller hälsovården.  Det finns ingen brist på skrivteman speciellt här i Västra Nyland.

Även om det finns behov att förnya sjukhusarrangemangen  det är inte realistiskt eller en vettig åtgärd att sluta eller att ha en paus med förlossningar i Lojo sjukhus.  Det är inte frågan om min egen hembygdsomtycke utan jag upprepar bara det som skrev redan på hösten 2022: föderskor från Lojo rymms inte till de andra sjukhusen i trackten. Den delen av personal som inte har sina egna sommarlov kan delvis jobba som sommarvikarier i de andra sjukhusen men kommer inte att ge någon extra resurs i bruk för de nya föderskorna. Mest rädd är jag att man överbelastar de som stannar kvar på jobbet så att även de slutar. 

Brist på anestesiläkare är en verklighet och det har varit uppenbarligt redan ett decennium att utan de beslutshavande hade gett  mera resurser till utbildning av specialistläkare. Med de stora åldersklasserna har också många specialistläkare nått sin pensionsålder. Det tar ungefär åtta år att ulbilda en anestesiläkare som kan ta had om ett eventuellt kejsarsnitsel och det betyder att det inte finns en snabb lösning tillhanda. För förståndliga skäl finns  det färre och färre läkare som vill ta hand om nattjour och det gör att det är ännu svårare att hitta en lösning.

Vi har kunnat läsa att under nattjour besöker färre än två personer i genonmsnitt akuten på Raseborg sjukhus. Mellan klockan åtta på kvällen till klockan åtta på morgonen är antalet sex patienter i medeltal. Ingen kan säga att dettä är ekonomiskt  hållbart eller över huvudtaget vettigt. Man bör förstå att ett sjukhus i närheten eller en hälsostation som är tom på kvällarna och nätterna i sig sjävt inte kan rädda människoliv. Det är bara  väl utbildad ambulanspersonel som gör det.  De som är verkligen sjuka och behöver vård omedelbart rymms nog lätt till akuten i Jorv eller i Lojo och klarar sig i deras händer.

Många förtroendevalda som är bekymrade beträffande betjäning på svenska har pläderat att akutmottagningen dygnet runt på Raseborg sjukhus bör bevaras. Jag tycker att det är ett gammalmodigt tänkesätt. Alla borde  titta på framtiden och förstå, att det allra bästa vore att garantera en stark hälsovårdsenhet för de svensktalande i Västra Nyland. Dvs. all betjäning drygt en halv timmes bilresa från Raseborgs sjukhus borde koncertreras där. Akutmottagningen kunde vara öppen till klockan 20 på kvällen. 

Om man besöker läkarmottagningen en eller två gånger per ett eller två år det spelar ingen roll om man  sitter dryga 20 minuter längre i bilen. Tandläkarbesök gör man till och med mer sällan. En barnavårdscentral eller en blodprovtagning är lätt att organisera även i en mindre tätort därför att de inte behöver någon dyr utrustning. Det finns redan tomma bäddavdelningar på Raseborg sjukhus som kan tas i bruk. Därtill måste man förstä att  även i år satsar Västra Nylands välfärdsområde på att sjukhusvård skall ges hemma hos patienten.

I varje fall har det blivit på mänga sätt en nödvändighet att förändra både struktur och läge av hälsovårdsenheterna även om förändringen sker  alldeles för sent och hotad av ett ekonomiskt tvång. Allt detta bör göras med en bra helhetsbedömning och framtidens kommande nöd bör  vara i beaktande.

Ari Mönttinen

hälsocentralläkare

välfärdsområdeledamot,  kristdemokrater

Lojo

12.3.2024 Skickat till VästraNyland -tidningen

Edellinen
Edellinen

19.3.2024 LU - Good morning!

Seuraava
Seuraava

8.3.2024 LU - Terveydenhoitojärjestelmässä tapahtuu