9.2.2022 Kristillisdemokraattien (KD) ryhmäpuheenvuoro aluevaltuustossa/AM
Hyvä puheenjohtaja ja valtuustokollegat,
Kristillisdemokraattien ryhmä muodostuu kahdesta pitkän linjan terveyskeskuslääkäristä, puheenjohtajana minä Ari Mönttinen ja varapuheenjohtajana Kaarina Järvenpää. Varajäsenet ovat kansanedustaja Antero Laukkanen ja yrittäjä Mika Poutala.
Valtuustoryhmämme suunnitelmana on tukea sekä sosiaali- että terveydenhuollossa toimia, jotka mahdollistavat pitkäkestoisia asiakas- ja hoitosuhteita, koska se mahdollistaa laadukkaan ja pitkäjänteisen toiminnan kehittämisen ja on tutkitusti kokonaistaloudellisesti tuloksekasta. Paikalliset toimintakykyiset palveluyksiköt pitää säilyttää. Henkilökunnan ammattitaitoa ja työhön sitoutumista pitää tukea vahvalla työpaikkakoulutuksella ja erityisesti työnjohdon osaamiseen panostamalla. Lauantaina YLE julkaisi artikkelin, kuinka terveydenhoitomaksujen perintä ulosoton kautta on moninkertaistunut viime vuosia. Vähävaraisilla ei yksinkertaisesti ole varaa tulla hoitoon vähäistenkään terveyskeskusmaksujen vuoksi. Me väitämme, että on suuria potilasryhmiä joille, perusterveydenhuollon pitäisi olla täysin maksutonta, koska hoitoon tulon viivästyminen aiheuttaa yhteiskunnalle myöhemmin monisatakertaiset kustannukset.
Pelastustoimen laadusta emme ole huolissamme edellyttäen, että nykyisen tasoisista toimintaresursseista huolehditaan.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella tulee olla vahva oma tutkimusyksikkö, jotta se voi osoittaa olevansa edelläkävijä hyvinvointialueiden joukossa mitä toiminnan laadulliseen kehittämiseen ja tieteelliseen tutkimukseen tulee.
Puheen sisällön etukäteisohjeiden toinen kohta oli ryhmän toiveet yhteistyölle muiden ryhmien kanssa. Kun muut valtuustoryhmät katsoivat tarpeelliseksi kirjallisesti sopia jo neljä kuukautta ennen vaaleja, että Länsi-Uudellamaalla yli 14 000 äänestäjän mielipide jätetään lautakuntapaikkajaossa mahdollisimman vähälle huomiolle niin mitä muuta tarkoitusta tällaisella sopimuksella on kuin pyrkiä rajoittamaan demokratiaa. Äänimäärä vastaa sitä mitä Perussuomalaiset saivat ääniä kokonaisuudessaan tai lähes mitä Vasemmistoliitto ja Keskustapuolue saivat ääniä yhteensä. Saavat muut puolueet selitellä mitä tekemistä tällaisella on yhteistyön rakentamisen kanssa.
Ennen kuin menen odotuksiin ja toiveisiin muutama fakta.
Vuosina 2018-2020 HUSiin palkattiin lisää 2500 työntekijää. Vuosina 2015-2020 koko maassa palkattiin erikoissairaanhoitoon 4500 lisätyöntekijää. Samaan aikaan perusterveydenhoitoon ehkä muutama sata. Tietenkin samassa suhteessa lisättiin taloudellisia resursseja. HUS-piirissä Uudellamaalla tilanne ei ole sama kuin muualla maassa, missä erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto yhdistyvät oikeasti. Mutta odotamme jokaisen valtuutetun ymmärtävän, että eihän tämä yksinkertaisesti voi näin jatkua. Perusterveydenhuollon resurssointia on pakko priorisoida vajeen kattamiseksi.
Mitä tulee perusterveydenhoitoon suurista kaupungeista Espoo on ollut vuosikymmenet kokoomuksen johdossa. Espoossa kunnallisverokertymä per asukas on Suomen toiseksi suurin. Länsiväylän syyskuisen uutisen mukaan terveyskeskuksen vastaanottojono Espoossa on yli 70 päivää eli Suomen pisimpiä. Ei mitenkään voi välttyä ajatukselta, että tämä johtuu harjoitetusta kokonaisetua ymmärtämättömästä terveyspolitiikasta.
Toinen esimerkki on myös Espoosta. Sotetoimintojen ulkoistamisen suhteen olemme hyvin kriittisiä, koska se sirpaloi kokonaiskuvaa ja jos toiminnassa on katevaraa ulkomaisille sijoittajille niin miksi sitä ei käytettäisi oman organisaation kehittämiseen. Kilpailutusten hintaa laskettaessa ei myöskään huomioida kuinka paljon ostajaorganisaatiolle maksaa järjestää kilpailutus ja ostopalvelujen kontrollointi.
Kuluneena syksynä kilpailutettiin uudelleen Matinkylän terveysaseman kokonaisulkoistus, jota Mehiläinen oli hoitanut seitsemän vuotta. Kilpailutuksessa Mehiläinen ja Pihlajalinna saivat samat pisteet. Lopulta arvalla ratkaistiin, että uudeksi toimijaksi valittiin Pihlajalinna ja seitsemän vuoden hoitosuhteet katkaistiin brutaalisti. Ymmärrän, että menettelytapaan on osaltaan vaikuttanut juridistekniset syyt, mutta kyllä tällainen ratkaisu kertoo siitä, että jollakin laajalla hallinnollisella tai poliittisella tasolla ei lainkaan ymmärretä mistä terveydenhuollossa tai ylipäätään missään hoitosuhteessa on kysymys.
Mitä tulee tämän kokouksen agendaan niin kristillisdemokraattien odotukset ja oikeastaan vaatimukset ovat, että yllä mainitut käytännöt ja kulttuuri ei siirry Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Emme halua korostaa Espoon ja maakunnan vastakkainasettelua, mutta koska espoolaisilla valtuutetuilla ja erityisesti kokoomuksella on tässä konklaavissa dominanssi - jonka he myös aktiivisti ovat tehneet selväksi - niin vaadimme, että katsotte historiaan ja rehellisesti olette valmiita muuttamaan politiikkaanne niiltä osin kun se on osoittautunut sekä yhteiskunnalle kalliiksi että huonosti kansalaisia palvelevaksi.