16.5.2023 LU: Miksi valitsen sauvakävelyn?
Lyhyt vastaus on, koska siinä on niin hyvä kustannus-hyötysyhde.
Kaikki liikunta on eduksi, mutta sauvakävelylle on erityisen hyviä perusteita. Kun käy ylipitkiä päiviä töissä ja sen lisäksi aikaa kuluu vielä luottamustoimissa ja seurakunnassa niin kieltämättä aika on usein kortilla. Henkensä pitimiksi on kuitenkin pakko rasittaa itseään myös ruumiillisesti ja liikkuminen kirkastaa ajatustakin. Kun lähden sauvakävelylle niin liikunta alkaa heti kotiovelta. En hukkaa minuuttiakaan liikuntapaikalle siirtymiseen esimerkiksi autolla. Mielelläni pyöräilisin töihin, mutta se veisi suihkukäynteineen kaksi ja puoli tuntia päivittäin ja niin paljon pelivaraa minulla ei ole.
Kävely vahvistaa sydäntä ja keuhkoja sekä tietenkin lihaksia ja parantaa verenkiertoa. Ottamalla sauvat mukaan lisään kävelyn rasittavuutta ja siten hyödyllisyyttä jopa 20 %. Mitä korkeammalle kädet huiskaa sen parempi. Kun yleensä pukeudun lenkille sen verran niukasti, että on pakko olla liikkeellä, ettei ala viluttaa niin sauvojen kanssa kivasti hartiatkin lämpenevät nopeammin.
Ulkoilmalla on ihmeellinen parantava vaikutus. On todettu, että puoli tuntia reipasta kävelyä torjuu ja hoitaa masennusta vähintään yhtä hyvin kuin tehokkaimmat mielialalääkkeet. Jos masennus on keskivaikeaa tai vaikeaa niin tietenkin kannattaa ottaa hyöty molemmista ja hakea lisäksi muuta ammattiapua. Juuri julkaistussa suomalaistutkimuksessa todettiin lisäksi, että vajaan tunnin päivittäinen liikunta vähentää myös nuorilla ja koululaisilla merkittävästi masennusta ja ahdistuneisuutta. Tehon huomaa jo alle kuukauden säännöllisellä liikkumisella. Liikunnan ei tarvitse olla rajua hikoilua, riittää kun tulee hieman hiostava olo lapojen väliin.
Näillä tutkimustuloksilla on valtavan suuri kansanterveydellinen merkitys, kun ihmiset ottavat nämä keinot käyttöön. Helpointa liikunta on yleensä liittää työ- tai koulumatkaan. Tärkeintä on löytää itselle mieleinen säännöllinen liikuntamuoto. Jos ei muuta ehdi niin kannattaa lähteä kävelylle - mielellään sauvojen kanssa.
Julkaistu Länsi-Uusimaa 16.5.2023